Ellen Blom

Ellen Blom (1984) Woont en werkt in Utrecht

Mijn schilderijen en collages zijn gebaseerd op 'gevonden beeldmateriaal’, vaak komen de beelden uit films en van oude dia's. Ik onderzoek welke spanning er overblijft en welke nieuwe verhalen kunnen ontstaan wanneer beelden of objecten uit hun context zijn gehaald.

Ook ben ik op zoek naar manieren om in mijn werk een vertaling te maken van de oorspronkelijke bron van het beeldmateriaal. De in transparante lagen aangebrachte verf roept herinneringen op aan de vluchtigheid van projecties. Mijn collages presenteer ik als nieuwe dia’s, transparant tussen glas of geprojecteerd op de muur.

Film stills zijn interessant voor mij omdat ze nooit bedoelt zijn geweest om voor een langere tijd naar te kijken. In film zijn er 24 frames per seconde, maar we zien bijna nooit alleen één frame. Het indrukken van de pauzeknop is een prachtige actie; plots is er één stil beeld geïsoleerd uit een snelle stroom.

In dia’s zit voor mij de aantrekkingskracht in hun nostalgie en het feit dat ze obsoleet zijn geworden. Net als bij stills voel ik mij gedreven om de diabeelden opnieuw vast te leggen. De handeling van het vangen en verlengen van momenten die anders voorbij zouden zijn gegaan is altijd belangrijk geweest in mijn praktijk als beeldend kunstenaar.

Ik wil beelden maken die verhalen genereren in plaats van deze alleen te verbeelden.