Aafke Bennema

foto van Aafke Bennema.Meer van Aafke Bennema kunt u vinden op haar website Klik hier

Blauwdruk

 

Cyanotypie (blauwdruk) werd in 1842 uitgevonden door de Engelse astronoom en fotograaf John Herschel.

Deze fotografische techniek was in die tijd de enige vrij simpele en goedkope manier om contactafdrukken te maken. Door gebruik van twee ijzerzouten, en de blootstelling aan sterk zonlicht ontstaat een cyaanblauwe kleur. Wanneer de chemische middelen zijn weggespoeld met water blijft er een stabiele blauwe kleur over, waarbij de niet belichte delen wit blijven. Het is ook een manier om een fotogram te maken.

 

Alle handelingen moeten met de hand worden uitgevoerd: het lichtgevoelig maken van het papier, het belichten, het spoelen en het drogen. De afdrukken kunnen alleen gemaakt worden bij voldoende zonlicht.

 

Ik heb in mijn blauwdrukken verschillende materialen zoals knipsels en gedroogde planten gebruikt om fotogrammen te maken op hoogwaardig etspapier. Ieder exemplaar is uniek.


Over het werk van Aafke Bennema

Het werk van Aafke Bennema heeft iets weg van een strip. In grafische lijnen en vormen onderzoekt ze de natuur in herkenbare onderwerpen. Niet alles is herkenbaar. Zo maakt ze rustig een schilderij over een getijdenpoel of een min of meer denkbeeldige goudader. De luchtigheid waarmee Bennema haar werk aanpakt werkt aanstekelijk: de schilderijen worden vanzelfsprekende verhalen, waar de toeschouwer zich makkelijk bij voelt. Ook de recentere blauwdrukken (cyanotypes) weerspiegelen een eigen sfeer en zijn kleine beeldverhalen.